maandag 14 januari 2013

Turings Erfenis, Tentoonstelling, 04-10-2012




Turings Erfenis is een tentoonstelling van het Centrum Wiskunde & Informatica ter ere van het Alan Turingjaar. Deze tentoonstelling gaat over de beroemde Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954). Turing is bekend als codebreker van de Enigma in de Tweede Wereldoorlog en als grondlegger van de informatica en kunstmatige intelligentie. De tentoonstelling was van 14 juni 2012 tot en met 6 oktober 2012 te zien op het Sience Park in Amsterdam.
Als eerst was er een college van medewerkers van het CWI. Er was een Turingmachine nagemaakt met lego (zie foto rechts) waarbij de werking versimpeld te zien was. Deze machine werd in 1936 theoretisch ontwikkeld en is vandaag de dag nog steeds de basis van alle computers. De Turingmachine bestaat uit een oneindige tape (geheugen) waarop knopjes zitten die op twee standen kunnen staan, een 1 en een 0, een lees/schrijfknop en een controlekop. Met een programma kan de ‘code’ van de tape gelezen worden, geschreven worden of aangepast worden. Gedurende het college werd er een programma uitgevoerd door de machine waarbij twee getallen werden opgeteld bij elkaar. Het hele proces werd daarbij uitgelegd en kon je volgen.
Een andere medewerker van het CWI vertelde over Alan Turing’s erfenis in de biologie Hij heeft een model bedacht waarmee de gelijkmatige verdeling van bijvoorbeeld haren in een vacht verklaard kan worden. Ook het ‘Turingpatroon’ vormt tegenwoordig nog een belangrijke basis in de biologiewereld.
Er zou nog een derde presentatie komen over Alan Turing’s rol in de kunstmatige intelligentie. Helaas was de persoon die deze presentatie zou geven ziek.

Na het college was er nog een tentoonstelling met een echte Enigma machine (zie foto rechts)  met daarnaast een namaak op de iPad. Er stond iemand bij die de hele werking van de Enigma machine uitlegde en vertelde hoe deze uiteindelijk gekraakt is door de Britten. Verder stonden er in de tentoonstelling oude computers en machines. Van een computer van een paar vierkante meter tot een zakrekenmachinetje van de Albert Heijn. Ze stonden zo opgesteld dat je de hele ontwikkeling op het gebied van computers goed kon zien. Eén van de topstukken vond ik zelf toch wel de Macintosh van Apple.
Ik vond het college zeer interessant omdat ik mij interesseer in computers en de werking daarvan. Ook werd alles luchtig en duidelijk verteld zodat het niet saai werd. De tentoonstelling vond ik wel wat tegenvallen. Ik dacht dat het wel wat groter zou zijn met meer computers. Maar een echte Enigma machine is best bijzonder omdat de meeste na de oorlog door de Duitsers zelf vernietigd zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten